Havazás Ausztráliában - hogy mivan????

Namármost, a tél közepe van itt a világ másik oldalán, addig oké. De akkor sem gondoltam volna, hogy ez a nap is eljön, és abban a különleges szerencsében (??) van részem, hogy az elmúlt 60 év leghidegebb napjait, illetve legnagyobb havazását (!!) élhetem át. Tegnap reggel már kaptunk hírt arról, hogy az éjszaka havazott a "kékhegyekben" (Blue Mountains, egyesek Sydney természeti határának tartják), de akkor még mi sem gondoltuk, hogy ilyen mértékű csapadékról van szó, hiszen a hegyek magasabban fekvő pontjain olykor előfordul 1-2 centi hó, ami aztán órák alatt semmivé lesz. Aztán napközben újabb hírek érkeztek, hogy a Katoomba felé vezető autópálya egy részét lezárták, a sűrű és erős havazás miatt. Tegnap és ma összesen 35 centi hó esett egyes területeken, kinyitottak sípályák is. Hihetetlen. A havazást egy antarktiszi légörvény okozza, amely csak a hét közepén fog tetőzni. El lehet képzelni, mekkora meglepetést okozott ez az időjárás még az itt élő idősebb generációk körében is, nem hogy a fiatalokéban! havazas1.jpgTovábbi képek hajtás után! :)

havazas2.jpg

havazas4.jpg

Nem, ezek a képek nem az Alpokban készültek, hanem itt, Ausztráliában, méghozzá mindössze egy óra autóútra Sydneytől. Bámulatos. És hogy mi mit érzünk mindebből? Jóformán semmit. Ebből is érezhető, hogy mennyire változatos és összetett az itteni éghajlat, talán sehol máshol a világon nem tapasztalható ez. Mindössze 100 km-re vagyunk ezektől a helyektől, viszont az óceáni áramlatok miatt itt a levegő sem hűlt le nagyon, az eddigi 20 fok körüli hőmérsékletek helyett ma mindössze 16-ot mutattak a hőmérők, az éjszakák is tartják magukat az 5 fok körüli (már megszokott) állapoton. Az egyetlen érezhető változás az a csípős szél, aminek valóban tél illata van (eddig én sem gondoltam, hogy van ilyen, de ha beleszagolok a levegőbe akkor teljesen olyan illat van, mint otthon az igazán hideg téli napokon), és erős lökésekkel támad. 

Az előrejelzések szerint a következő napokban kisebb viharok, és a hegyekben mégtöbb hó várható, mindenesetre mi minden esetre felkészültünk fával az esti fűtésre! :)

És végül egy olyan kép, amelyről sosem tudtam volna elképzelni, hogy Ausztraliában készíthető, akár csak hasonló is:

havazas3.jpg

Hamarosan újra jelentkezem! :)

(képek: http://www.theaustralian.com.au/ - kivételesen nem sajátok, de ha lesz alkalmam igyekszem majd azokat is készíteni erről a kimondottan ritkaság számba menő eseményről)